Huwelijksvermogensrecht

Wanneer u als echtgenoten voor of tijdens het huwelijk geen huwelijksvoorwaarden hebt laten opstellen, bent u in gemeenschap van goederen gehuwd. Feitelijk betekent dit dat alle goederen en schulden gemeenschappelijk zijn ongeacht op wiens naam die goederen staan en ongeacht of deze voor of tijdens het huwelijk zijn verworven of aangegaan. Indien u gaat scheiden, dient de gemeenschap van goederen bij helfte te worden verdeeld. U mag vanzelfsprekend in onderling overleg andere afspraken met elkaar maken.

Het kan ook zijn dat u voor of tijdens het huwelijk huwelijksvoorwaarden heeft laten opstellen.

Huwelijksvoorwaarden zijn er in allerlei soorten en maten en het is belangrijk dat er bij het einde van het huwelijk goed wordt gekeken naar de afwikkeling van die huwelijksvoorwaarden. Dat vraagt specifieke kennis.

In dat geval zal het vermogen worden verdeeld op de wijze zoals u dat in de huwelijkse voorwaarden heeft afgesproken. Zo kan er bijvoorbeeld zijn afgesproken dat er geen enkele verdeling plaatsvindt, alsdan spreken we over een koude uitsluiting. Ook kan er zijn afgesproken dat overgespaard inkomen, gedurende huwelijk bijvoorbeeld een keer per jaar dient te worden verrekend. In de praktijk vinden die verrekeningen tijdens het huwelijk vervolgens niet plaats als gevolg waarvan een deel van het vermogen bij het einde van het huwelijk alsnog dient te worden verrekend. Het komt nogal eens voor dat in het kader van de echtscheiding ooit gemaakte huwelijkse voorwaarden tot een verrassend effect kunnen leiden.

Wij adviseren u dan ook niet alleen in het zicht van een echtscheiding de huwelijkse voorwaarden regelmatig te laten checken en u te laten adviseren over de gevolgen van de voorwaarden in de huidige situatie. Aerts Leimena advocaten kan  u daarin uitstekend adviseren, vanzelfsprekend ook indien er nog geen huwelijkse voorwaarden zijn maar u heeft besloten huwelijkse voorwaarden op te stellen